OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Šípky / Jedno- a viacnálevové čaje

-

Šípky /  Jedno- a viac nálevové čaje

Sušenie šípok
Podľa www.teamarket.sk - Šípky z čistej prírody by sa vôbec nemali umývať, keď tak ich len pred sušením prefúknuť vzduchom (napr. fénom). Na sušenie na čaj je ideálne, aby boli šípky tvrdé, lesklé a pekne červené.
Ohľadne teploty sušenia, tak v knihách ako aj na internete je veľa názorov na túto tému. Postup Ekofarmy je taký, že nahrejú sušiareň na 40-50 stupňov a šípky voľne rozprestrú, tak sa dajú sušiť aj v rúre.

Podľa www.lepsiden.sk/sipky-zber-susenie-spracovanie/ - Podobne na interne je uvedený postup napr.:Ako šípky správne sušiť?Ideálne najskôr na voľnom vzduchu a potom dosušiť v sušičke alebo v rúre. Tento proces by mal trvať čo najkratšie – najskôr rozložte šípky na plech, aby mali dostatok miesta a dajte ich na suché miesto, do prievanu. Tam ich však nenechávajte dlho, aby nesplesniveli.Šípky pred sušením zbavte stopiek a zvyškov okvetia, opláchnite a rýchlo vysušte.Potom šípky dajte do rúry vyhriatej na 30 až 50 stupňov Celzia a sušte. Nesmú zhnednúť, alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Sušenie urýchlite stlačením alebo rozpolením plodu.

Čaj zo šípok vs. macerovanie šípok
Podľa Ivana Pagaľu z www.teamarket.sk
Je veľa názorov aj na prípravu čaju, niekto dáva šípky na noc do studenej vody a maceruje kvôli zachovaniu čo najviac vitamínu c, iní odporúčajú dokonca prevariť. Inak pri šípkach ako plodoch je možné spraviť viac nálevov.

Jedno- a viacnálevové čaje
Podľa Ivana Pagaľu z www.teamarket.sk
Rovnako viacnálevové čaje sú aj kvalitné sypané čaje z listov čajovníka - zelené, čierne čaje a oolongy, ktoré sú bežne viacnálevové (2-4 nálevy). Pri bylinkových čajoch ako mäta, medovka atď. sa už odporúča vždy len 1 nálev, aby bol čo najčerstvejší a nie sú vhodné na viacnásobne zaliatie. Výnimkou sú teda plody ako šípky, kde to možné je.